Silvestrovský běh 2020 – článek

Je fajn, že i po (v průběhu – jak kdo chcete) apokalypsy, máte stále chuť sportovat. A když už se nesmí ani zpívat, tak jsme na tu hru přistoupili také a 23. ročník běhu jsme tentokrát nezorganizovali …

… a tak si každý běžel, kdy chtěl, čas si změřil, jak chtěl, nepotkal se, s kým nechtěl a s kým se potkat chtěl, toho potkal za použití dvoumetru a plynové masky. Prostě v souladu v daný okamžik platnými protiapokalyptickými opatřeními. A pokud by měl snad někdo pocit, že postavy na fotkách jsou sobě blíže, než by měly, tak nechť vezme v potaz, že už ani ty foťáky nejsou, co bývaly a zkreslují perspektivu a tam, kde nezkreslují, jde o záměrné důsledky postprodukce (tj. jsou to fotomontáže, a že to dalo práce!).

A tak tentokrát nebyl start na Silvestra ve dvě, nýbrž se běžci vydávali na trať kdykoli mezi desátou dopoledne a čtvrtou odpoledne – sami se odstartovali, zapnuli časomíru, na startu se vyfotili, vyfotili se v cíli, tedy až poté, co časomíru stopli a příkladně se v ústraní vychrchlali, aby nedošlo ke kontaminaci prostoru startu a cíle. Následně si řádně dezinfikovanou tužkou zapsali čas do výsledkové listiny, pochutnali si na klobáse, kterou svět neviděl a spořádaně se odebrali domů do izolace slavit, že to letos přežili.

Takže z pohledu neorganizátorů jsme to letos měli fakt jednoduché, stačilo, že Polda vyznačil trasu a k tomu jsme nachystali stolek s dezinfekcí a výsledkovými listinami a mohlo se běhat.

A doběhlo Vás neuvěřitelných 100! Tohle nikdo z nás neorganizátorů opravdu nečekal. Každý rok obvykle před začátkem probíhá tipovačka počtu účastníků – vítěz bere útratu v hospodě, kterou mu zaplatí ostatní. A padaly tipy jako 27, či 50. Ano, vítězka tipovala 79, ale až někdy kolem poledne, kdy už bylo zřejmé, že parádní počasí v kombinaci se zákazem vycházení přiláká davy. Letos to bylo to veselejší, že žádné hospody už nejsou (a asi ani nikdy nebudou), takže vítězka tipovací soutěže může bužírovat, co hrdlo ráčí a my ostatní se na to rádi složíme.

Ještě se vrátím k počtu účastníků – záměrně píšu „doběhlo“ – jelikož nebyla žádná registrace a každý sobě měřil a zapisoval čas, tak vyběhnout mohlo výrazně více. Zde se ukazuje drobná nevýhoda v neorganizovanosti – někteří se mohli na trase ztratit, jiní sice doběhli, ale nebyli ochotni se s časem podělit, nebo podělit nemohli, protože karanténa, a nebo prostě jen na trase skonali. To se, žel nedovíme. Ale co už, my neorganizátoři jsme si závod z tepla domovů tentokrát opravdu užili.

Jedinou kaňkou na celé věci bylo jen to, že jsme se nemohli všichni potkat a bilancovat společně. Na druhou stranu tento formát přinesl i nové příběhy, které by se jinak nejspíš neodehrály. Tak například letos máme mezi účastníky tři holčičky ve věku čtyři a pět roků (od nejmladší po nejstarší) Nela Borková (4), Julie Výletová (4), Hana Vejrostová (5). A k tomu dvě osmileté děti k tomu – David Vejrosta a Laura Výletová.

Samozřejmě nás svou účastí opět poctil Václav Maixner, včera ještě 79 letý, dnes 1. ledna 2021 již 80 letý – srdečně blahopřejeme a tešíme se na další starty!

Co se celkového pořadí týče, tak zvítězil Martin Vodák v úctyhodném čase 22:09, před Lukášem Rybou (23:35) a Vítem Suchomelem (24:04).

Mezi ženami kralovala domácí Soňa Mihulová (26:35), před druhou Michaelou Vodákovou (27:51) a třetí Terezou Balákovou (28:56).

V kategorii M40 všem virtuálně ukázal záda celkově druhý Lukáš Ryba (23:35). Druhý v kategorii se umístil Pavel Vencbauer (24:35) a pouhých 6 sekund za jeho virtuálními zády doběhl Petr Otiepka (24:41).

V kategorii Z40 pak zvítězila Pavla Musilová (32:33), před druhou Libou Čermákovou (34:00) a triem dam na třetím místě – Kateřina Smetanová, Daniela Vojtová a Jindřiška Vrzalová (shodně 36:04)

Výsledkovou listinu si prohlédněte tady.

Mnozí jste hledali kasičku na dobrovolné startovné – tu jsme z mnoha důvodů záměrně letos neměli, nicméně pokud, nám chcete přece jen něco poslat, učiňte tak jak jinak než virtuálně na účet 670100 – 2200306185/6210. Děkujeme.

Fotky, které jste sami pořídili a výše zmiňované fotomontáže jsou k vidění na https://sokollomnicka.rajce.idnes.cz/Silvestrovsky_beh_2020/

Vše nejlepší v novém roce, pevné zdraví a těšíme se na shledanou nejpozději na Silvestra 2021!

Za tým neorganizátorů,

Jiří Borek

Příspěvek byl publikován v rubrice Sportovní akce a jeho autorem je Jiří Borek. Můžete si jeho odkaz uložit mezi své oblíbené záložky nebo ho sdílet s přáteli.