Silvestrovský běh 2019 – článek

Tentokrát to probíhalo asi takhle. Představujte si například koncert smrt-metalové kapely. Sál je plný lidí, kteří čekají, až se roztáhne opona a začne nářez. Dokonce si většina z nich na sebe vzala tričko, který sehnali na doposud největším koncertu této kapely, co se konal v roce 2017…..

V době před odstartováním se sál hemžil siluetami těl s BMI hrubě pod 25. Průměrná česká babička by neštěstím spráskla ruce a pak by začala rozdávat škvarky a chleba se sádlem. Naštěstí tam bylo i pár těch, kteří měli BMI hrubě přes 25, ale to byli vesměs organizátoři. Bylo vidět opravdu hodně opravdových sportovců neboli lidí, kteří jakože fakt hodně běhají a mají výsledky. Na druhou stranu se přihlásilo i několik jedinců, kterým by na první předsudek více slušel točenej škopek, než termoprádlo a běžecký boty. To opět dokazuje, že Silvestrovský běh v Lomničce je pro všechny a to nás moc těší!

Ve špičce, to je čas kolem 13:30, se začala generovat dlouhá fronta k registraci. Ta ale zároveň i celkem rychle mizela, protože 71% z vás využilo možnosti on-line registrace předem. To je 89 ks předem registrovaných z celkového počtu 125 účastníků. Tímto jste na 22. ročníku Silvestrovského běhu v Lomničce vytvořili rekord.

Celkový počet účastníku posledního ročníku běhu je shodou okolností stejný, jako množství startovních vest, které máme k dispozici. To byla celkem klika, protože kdyby bylo potřeba více čísel, tak 126tej kus by musel počkat, až někdo přiběhne první a poprosit ho, jestli by mu nepučil dres. No dobře, nějakou záložní variantu jsme nachystanou měli, ale naštěstí to nebylo potřeba. Zároveň bychom to měli vnímat jako výstrahu, že by bylo velmi dobré ty vesty asi teda nechat dotisknout.

Pořadí vítězů

Soutěžilo se ve dvou věkových kategoriích pro obě mainstreamem uznávaná pohlaví. Základní kategorie do čtyřiceti let (Ž, M) a alfa-kategorie nad čtyřicet let (Ž40, M40).

Jako první cílem opět prosvištěl závodník s číslem 333 a časem 7:14, akorát to byl autobus na své lince do polopekla. Tento výsledek tudíž nemůžeme uznat, protože neexistuje žádný záznam o tom, že jsme se potkali u registrace. A navíc tento závodník porušil pravidla běhu a odstartoval ve 14:13 od obecního úřadu.

V kategorii M běželo 42 účastníků. V této kategorii se uskutečnil Petr Ondroušek (21:33) big comeback. Po ix letech se vrátil do role závodníka dlouhodobý sponzor této akce, vůbec se s tím nemazal a ukázal, že patří na bednu, a to hned na první místo. Za tři vteřiny po něm dotrhl již natrženou cílovou blánu Michal Glier (21:36). Třetí místo na stupních vítězů v kategorii Muži získal Martin Veleba (22:44).

V kategorii M40 běželo 44 účastníků. Jelikož se nám přihodila strašlivá chyba při vyhodnocování (o které je bližší zmínka dole pod článkem), je nutné zde zcela výjimečně a mimořádně touto formou definovat čtyři výherce v této kategorii. Ke třem oficiálně vyhlášeným a na bedně vyfoceným závodníkům je nutné přidat běžce, kterému je zpětně přiřazeno pořadí 0., protože doběhl ještě před prvním oficiálně vyhlášeným. Byl to Lukáš Ryba (23:06), který tuto kategorii vyhrál. Všichni čtyři ze tří vyhlášeným z kategorie životem ošlehaných alfa-samců doběhli do cíle v časovém rozpětí jedna minuta. Druhý z nich byl Tomáš Pohl (23:21), následoval Petr Otiepka (23:32) a bramborou pozici obsadil David Ševčík (24:06). Za chybu se velice omlouváme.

Bohužel nemáme platnou fotografii z bedny kategorie M40.

V kategorii Ž běželo 25 účastnic. Na prvním místě se umístila Soňa Mihulová (25:45), která letos poprvé jednoznačně a definitivně ukázala, že domácí oddíl TJ Sokol Lomnička má novou celebritu! Už loni se objevila na bedně, ale asi něco ještě potřebovalo rok uzrát, aby její podrážky vypucovaly nejvyšší patro stupňů vítězů. Na nádherném druhém místě se umístila Renata Glierová (27:17) a krásném třetím místě Jana Jeřábková (27:55).

V kategorii Ž40 běželo 14 účastnic. Vítězkou v této kategorii se stala Pavla Musilová (27:59), která při předávání cen ukázala sportovního ducha a symbolickým gestem uctila momentální nepřítomnost pravidelné „obyvatelky“ bedny vítězů Petry Seberové a svoji cenu jí věnovala. Druhé místo v této kategorii si vybojovala Daniela Vojtová (31:10), kterou následovala Kateřina Smetanová (31:18).

Opravená výsledková listina je ke stažení zde. Pokud již nějakou výsledkovou listinu ze dne závodu máte, vlivem odhalené chyby není úplně přesná, ale může ještě výborně posloužit, pokud potřebujete zapálit třísky v krbu. Normalizovaný kancelářský papír 80g/m2 výborně hoří!

Nejstarší závodník byl jako obvykle Václav Maixner, který se letos zúčastnil ve věku 79 let. Ale pozor! Za tu dobu, co k nám chodí běhat tento borec, tak jsme netušili, že svoje narozeniny slaví zanedlouho po Silvestrovském běhu. To znamená, že náš pravidelný a nejstarší účasník je s každým ročníkem běhu prakticky ještě o rok starší.

Přibližně patnáct běžců běželo poprvé, fronta na párek byla až na schody a moderátor jako obvykle nevěděl, kdy má zavřít hubu. Ovšem pokud tvrdil, že rekordní slivovici máme již několik let a opět ji schováme na další ročník, tak zase kecal. Bohužel, jako již obvykle, se stala taková nemilá příhoda, kdy se večer po běhu do sokolovny vloupal obávaný gang anonymních potulnýh pijců a jak ukazuje fotodokumentace ze skryté kamery, tento gang flašku rekordní slivovice prachsprostě vyžral.

Vzhledem k množství účastníků 22. ročníku Silvestrovského běhu v Lomničce byla každá kategorie nabitá konkurencí v podobě desítek uchazečů o dobrý výsledek, proto všem našim finalistům patří obří a zuřivá gratulace. Gratulujeme též všem, kteří si ze závodu odnesli pocit jiného dobrého výsledku, ale hlavně těm, kteří si byli jistí, že přežili svou smrt. Nasazení běžců bylo obrovské. Někteří ze sebe vydali úplně všechno, co měli zrovna k dispozici.

Děkujeme všem za účast a těšíme se příště ve stejnou dobu na stejném místě!

Fotky od Michala Beneše: https://sokollomnicka.rajce.idnes.cz/Silvestrovsky_beh_2019_Michal_Benes/

Fotky od Pavla Bortlíka: https://sokollomnicka.rajce.idnes.cz/Silvestrovsky_beh_2019_Pavel_Bortlik/


Poznámka k chybě ve vyhodnocení:

Po doběhu posledního závodníka to Apple a Windows dali dohromady a vypadla jedna velká šťastná tabulka. Náš tři roky starý po domácku vyrobený vyhodnocovací systém se jevil, že dělá to, co dělat má. Všechno vypadalo skvěle, dokud jsme cca dva týdny po závodu neobdrželi objektivní připomínku o chybě ve vyhodnocení. Chyba se primárně týkala všech účastníků závodu narozených v roce 1979, kteří ačkoliv na to měli nárok, nebyli programem automaticky zařazeni do alfa-kategorie čtyřicátníků. Tato situace je z naší strany ale opravdu velmi trapná. Možná i o něco trapnější, než když jsme loni ze tří žen udělali muže. To je důvod, proč jsou výše v kategorii M40 uvedení čtyři vítězové. Omlouváme se za tuto chybu všem dotčeným běžcům, a to zejména skutečnému vítězi mezi alfa‑samci Lukášovi Rybovi. Zároveň děkujeme, že jste nám tímto způsobem pomohli odhalit tuto chybu v matrixu. Buďme si jistí, že zrovna tato chyba se nám už nikdy nestane. Možná nějaká jiná, ale o tom zase příští ročník 😉

Příspěvek byl publikován v rubrice Sportovní akce a jeho autorem je Jan Bytešník. Můžete si jeho odkaz uložit mezi své oblíbené záložky nebo ho sdílet s přáteli.