Silvestrovský běh 2017

Jednoho krásného posledního dne roku 2017 … ta břečka, kterou na silnici udělá čerstvě napadený sníh v kombinaci s kladnou teplotou, už rovnou padala z nebe! Takto to bylo ještě cca dvě hodiny před startem, ale pak se počasí udobřilo skoro tak, jak jsme to naplánovali 🙂

Máme jubileum!

31. prosince 2017 tomu bylo po dvacáté, co se konal Silvestrovský běh v Lomničce. Toto číslo nás nemohlo nechat úplně v klidu, asi proto jsme se na posledním Silvestrovském běhu v rámci organizace a oslav výročí trochu rozvášnili a udělali běh trochu jinak, než obvykle. Vzhledem k výročí jsme zorganizovali i věci, které téměř jistě na další nejubilejní ročníky vynecháme … jak se říká, dobrého pomálu! Jednou z těchto věcí je už samotná a rozsáhlejší organizace, než je u nás zvykem. Další z nich byla větší spousta artefaktů, pracholapů a dárkových předmětů pro závodníky, příště bude snad menší spousta stačit. V neposlední řadě byla novinkou také digitální časomíra, která sloužila jako podpora pro videorozhodčího. Potom jsme sepsali a vydali výroční total-brutal-extra-speciál v nákladu 200 ks, který jakýmsi způsobem shrnoval všechny ročníky Silvestrovského běhu v Lomničce jak fakticky, tak statisticky a sarkasticky.

Jsou zde i věci, které i přes filozofii předchozího odstavce zřejmě zanecháme jako novou tradici. Například zavedení pozic moderátora a dopravního koordinátora. Také to, že jsme sestavili nový systém pro záchyt dat, co překvapil všechny organizátory, kteří byli zaskočeni tím, že fungoval. Proto se omlouváme za malé zpoždění, které vlivem této nečekané události nastalo! Od čtyřicáté minuty po startu trvalo zpracování dat 16 až 21 minut. V tom horším případě to znamená, že každého finalistu jsme vyhodnocovali asi 10.4 vteřiny. Hlavní pořadatel ani nestihl obejít všechny závodníky s flaškou. To je důkazem, že je stále co zlepšovat.

V různých mezičasech pro byla běžce a jejich doprovod připravena atrakce ve formě moderátora, který sedřel svůj entuziasmus o přízeň upřeného publika. Děvčata v cateringu měla výrazně nižší věkový průměr, než v ročnících uplynulých … a mezi tím, co jim v hrnci pukaly debrecínky, cílovou pásku začali penetrovat první finalisté. Po tom, co se postupně vzpamatovávali z doběhu, se mnozí vrhli na občerstvení, které do jejich těl vstupovalo jak v tekuté, tak v pevné formě. Doufáme, že všechno proběhlo dle předpokladů a že občerstvení v těchto skupenstvích nakonec i odešlo! Ačkoliv … po následné Silvestrovské noci to mohlo být velmi nápadité!

Účast

Kdybychom všech 115 registrovaných běžců rozdělili podle kategorií, jednalo by se 45 samců (M), 35 samců nad 40 let (M40), 22 samic (Ž) a 13 alfasamic (Ž40). 84 z účastníků běhu se elektronicky registrovalo a 93% z registrovaných se i dostavilo. Z celkového počtu využilo online registraci 68% běžců. Mezi 115-ti běžci bylo i 5 chodců. Pro zajímavost uvádíme ještě průměrný věk všech zúčastněných = 36.45 roků. Průměrný věk v kategoriích potom byl: kategorie M = 25.78 roků, kategorie M40 = 51.06 roků, kategorie Ž = 28.14 roků a pro kategorii Ž40 = 48.15 roků. Možná jste už někde viděli následující graf. Zde jsme přidali jenom hodnoty z letošního běhu. I když je to hodně závislé na počasí, soudě dle účasti popularita tohoto běhu stále roste. Každým rokem zjišťujeme, že běh ještě nedosáhl hranice svojí kapacity. A pokud se tak někdy stane, na vyhodnocení výsledků budete čekat do té doby, než vás to přestane bavit a půjdete domů. I když … čekací dobu jsme letos výrazně eliminovali, takže v dalších ročnících nás bude limitovat pouze objem konvice na svařák a kapacita toalet. I když … oba problémy řeší vylití svařáku rovnou do záchodu. No prostě, evidentně nic nebrání tomu, abyste příští rok opět kolektivně trhli rekord v účasti 😉

BTW: Kategorie Ž40 byla v roce 2017 zařazena poprvé, v grafu je tedy sloučena s kategorií „Ž“

 

Výsledky

Běžci dobíhali uspořádaně přesně podle pokynů organizátorů, nenastala tedy žádná sporná situace, kde by musel zasahovat videorozhodčí. Traťový rekord nepadl, ale padl rekord v počtu účastníků. A také padl rekord v kategorii Ž40. Máme tušení, že tento fakt může mít souvislost s tím, že tato kategorie byla na dvacátém ročníku zařazena poprvé.
 

kategorie M

  1. Jaroslav Říha, VSK Universita Brno, 21:27
  2. Jiří Huťka, Brno Řečkovice, 21:35
  3. Michal Glier, SDH Doubravník, 21:37

kategorie M40

  1. Tomáš Pohl, PBV MTB team Brno, 22:12
  2. Zbyněk Navrátil, AK Tišnov, 24:38
  3. Pavel Zourek, PBV MTB team Brno, 24:44

kategorie Ž

  1. Petra Seberová, AK Tišnov, 25:32
  2. Jitka Zwienerová, Tišnov, 27:16
  3. Soňa Mihulová, Sokol Lomnička, 27:26

kategorie Ž40

  1. Pavla Musilová, Dýmka míru, 25:58
  2. Alena Mašková, AK Tišnov, 29:42
  3. Jindřiška Vrzalová, AK Tišnov, 29:42

 

Celá akce byla magnetem pro místní obyvatele a sportovní nadšence z blízkého okolí. Vzhledem k jubilejnímu ročníku byla akce naplánovaná a zrealizovaná v duchu, který odpovídá dvacátému výročí běhu. V této souvislosti byla akce významně podpořena celou řadou subjektů, co viděly smysl ve finanční podpoře této akce. Děkujeme všem osmnácti sponzorům za příspěvky, které pomohly dvacátý ročník běhu zorganizovat v takovém měřítku, jak si toto jubileum zasloužilo, děkujeme městu Tišnov za podporu Silvestrovského běhu v Lomničce. V tomto případě šlo o dotaci na oblékací startovní čísla, která budou pro Silvestrovské běhy v Lomničce sloužit dlouhodobě. Dále děkujeme za všechny startovné dobrovolné, které pomohou investovat do nového vybavení a organizace dalších akcí v jednotce Sokol Lomnička. Děkujeme hlavně všem běžcům za aktivní účast a doufáme, že si z našeho závodu odnášíte hlavně pozitivní pocity, protože by vůči vám nebylo fér, kdybyste je pouze přinášeli 😉

Děkujeme a už teď se těšíme na číslo 21, které sice nebude tak kulaté, ale i přes to není důvod na Silvestra 2018 ve dvě odpoledne zůstávat doma.

Výsledková listina 

Fotogalerie Michala Beneše.

Fotogalerie Pavla Bortlíka

Almanach ke stažení

Jan Bytešník


Příspěvek byl publikován v rubrice Sportovní akce a jeho autorem je Jiří Borek. Můžete si jeho odkaz uložit mezi své oblíbené záložky nebo ho sdílet s přáteli.