Silvestrovský běh 2023

Tradiční datum, tradiční závod, který se již nesmazatelně vryl do diářů široké veřejnosti. 26. ročníku silvestrovského běhu TJ Sokol Lomnička se účastnilo velmi slušných 115 účastníků, čímž byl vyrovnán druhý nejpočetnější ročník. Ve startovním poli byla tentokrát velmi početně zastoupena nastupující generace (napočítal jsem 25 nezletilých), to je úžasný počet a příslibem do budoucna. Je tak patrné, že jsme se stali rodinným během. Ostatně i autor článku mohl zažít téměř dojetí a radost doběhu do cíle společně se svým potomkem.

Registrace účastníků a oficiální zahájení proběhlo v nově zrekonstruované sokolovně, která oproti loňsku dostala i slušivý kabátek. Příležitost byla vystavit i sokolské prapory a nechyběly fotky a výsledky všech předchozích ročníků, u kterých mohli mnozí zavzpomínat, v čele s legendou a sběratelem ocenění pro nejstaršího účastníka předchozích běhů, panem Václavem Maixnerem, který tentokrát jen v civilu, ale i tak nás velmi potěšil svojí návštěvou. Věhlas našeho běhu podtrhuje skutečnost, že se jej účastní nejen celebrity regionálního dosahu, ale rovněž hned dvou mistrů světa! Pan a paní Hiklovi, dokonce několikanásobní mistři světa v radiovém orientačním běhu, přispěli k velmi kvalitním časem. 

Počasí, vzhledem k termínu, relativně přálo, což potvrdily i finální časy těch nejlepších, které byly lepší než v předchozím ročníku. Trasa zůstává od roku 1998 totožná, byť v Tišnově od té doby vyrostly další 3 ulice, které mohly běžce zmást, nicméně vždy je trasa dobře značená a opatřena organizátory. Nikdo nezabloudil, všichni doběhli. Tím nejrychlejším se v čase 21:20 stal Jan Ondruška.

Vyhlašujeme nejen celkové umístění, ale také na stupně vítězů zavítají vždy 3 nejlepší v dané kategorii. Těmi byli:

Kategorie žen:

  1. Mihulová Soňa
  2. Franková Petra
  3. Ondrušková Ellen

Kategorie Ženy nad 40:

  1. Hiklová Natálie
  2. Malásková Andrea
  3. Novotná Lucie

Kategorie Mužů:

  1. Ondruška Jan
  2. Vodák Martin
  3. Vencbauer Martin

Kategorie Mužů nad 40:

  1. Ondruška Vladimír
  2. Vencbauer Pavel
  3. Hikl Tomáš

Zvyklostí však je, že vyhlašujeme vždy všechny běžce. Proto se u nás stává, že kupříkladu i 115tému místu se dostane ovací a z rukou starosty obdrží diplom. Tentokrát vše fungovalo jak mělo, žádný zádrhel ve výpočetním středisku, pomineme-li drobné zdržení vzhledem k vysokému počtu registrací a krátce stávkující časomírou před startem, ale to už bychom hledali chyby, které ani nebyly chybami. Jen to podtrhuje vysoký standard místní akce v poslední den roku 2023. Logicky než se výsledkové listiny a diplomy natisknou, tak to chvíli trvá, ale čekání zpříjemňuje přátelská atmosféra, uvolněné endorfiny, teplý párek nebo i kelímek svařáku či slivovice v ruce. 

Na závěr se sluší poděkovat sponzorům a početné skupině místních pořadatelů, díky nimž můžeme pořádat běh, dovolím si říci, ve velmi slušné kvalitě. Stejně tak slova díků míří cukrářům, fotografům, moderátorům, návštěvníkům a vůbec všem, kteří náš běh podporují. Ovšem hlavní poděkování patří všem běžcům, kteří vytvářejí charakter Silvestrovského běhu v Lomničce tak, jak ho znáte.

Díky a těšíme se napřesrok! Do té doby spoustu šťastných kilometrů.

Fotogalerie od Michala Beneše

Fotogalerie od Pavla Bortlíka

Výsledková listina 2023