Sokolský silák 2023

28. 12. se v sokolovně uspořádal tradiční souboj o sokolského siláka. Soutěž spočívá v 5 disciplínách. Benchpress s 70 procenty své váhy, šplh na laně, udržení přednosu, přítahy na hrazdě (kruzích), kliky na bradlech.

Po loňské slabé účasti se tentokrát sešlo 10 borců v hlavní kategorii a 4 v kategorii ženy, děti.

Po nahlášení se vylosovalo pořadí, v kterém se soutěžilo. Nejdříve nastoupila nižší kategorie a první pořadí si vylosovala Alča Štveráčková. To jí ovšem nezabránilo v opravdu skvělých výkonech na jednotlivých stanovištích a Alča celou kategorii ovládla před druhou Ivetkou Hrabcovou a třetí Soňou Mihulovou. Na čtvrtém místě se umístil jediný zástupce dětské kategorie Petr Bárta.

V hlavní kategorii se sešla opravdu silná sestava borců a od první disciplíny bylo vidět, že, kdo si vylosoval pozdější pořadí, vydělal. První disciplína (Bench) ukázala, jak jsou borci skvěle připravení, ovšem všem vypálil rybník Marek Voborný, který nazvedal nejvíce a vyhrál první disciplínu. I v druhé kraloval, když vyšplhal na lano 4,5 metrů za 3,71 s ze sedu bez přírazu před druhým Cyrilem Pavlíčkem, který zašplhal také výborný čas 4,37 s. I v třetí disciplíně Marek ukázal zkušenosti a výbornou připravenost a přednos vydržel úctyhodných 64 vteřin a ostatní porazil o parník. U čtvrté disciplíny se závodníci mohli rozhodnout, jestli se chtějí přitahovat na hrazdě v posilovně, kde na ně čekala zajímavá motivace v podobě obrázku nad hrazdou nebo na kruzích. I tady ukázal Marek svoje kvality a porazil ostatní s 31 přítahy. Do poslední disciplíny tak šel s jistotou vítězství v letošním klání, ani to ho nezastavilo a udělal nejvíc kliků ze všech. Tím pádem jasným vítězem se stal Marek Voborný před druhým Davidem Kunešem a třetím, překvapením siláka, Cyrilem Pavlíčkem.

Celkové pořadí – muži

  1. Marek Voborný – součet umístění 5
  2. David Kuneš – součet umístění 14
  3. Cyril Pavlíček – součet umístění 19
  4. Antonín Parolek – součet umístění   21
  5. Radim Klouda – součet umístění 23
  6. Pavel Hrabec – součet umístění 35
  7. Tomáš Böhm – součet umístění 36
  8. Aleš Hnízdil – součet umístění 38
  9. Luděk Böhm – součet umístění 41,5
  10. Jakub Jašek – součet umístění   42,5

Celkové pořadí – ženy a děti

  1. Alena Štveráčková
  2. Iveta Hrabcová
  3. Soňa Mihulová
  4. Petr Bárta