Silvestrovský běh 2022

31. prosince roku 2022 proběhl v Lomničce tradiční Silvestrovský běh s pořadovým číslem 25.  Poslední plně organizovaný běh se uskutečnil v roce 2019. V této souvislosti jsme zavzpomínali na kámoša Covida a dva předchozí Silvestrovské běhy pod taktovkou jeho režimu: „Cože? To jako nestačí dát dva stoly před sokolovnu, kasičku na dobrovolný startovný, zamčít sokolovnu a jít dom?“ Bohužel a bohudík, nestačí 🙂 Organizaci běhu jsme si užili, jako by to bylo poprvé.

Před odstartováním Silvestrovského běhu se v nově zrekonstruovaném sálu sokolovny se začaly hromadit desítky vysportovaných těl (a Gusta). Když bratr moderátor hovořil o trase závodu, snažil se to odfláknout výmluvou typu: „Co bych tady vysvětlovat, beztak to všichni znáte.“ Ale nevyšlo mu to. Nešlo si nevšimnout, že dav posluchačů na něho hledí, jak vyvoraná myš. Inu vyřkl: „Kdo je tady poprvé, ať zvedne ruku.“ A náhle se ztopořilo tolik rukou, že by na nich mohlo být třeba 184 prstů. 

Během startu proběhl neúspěšný pokus o sabotáž. Když se běžci kumulovali na startovní čáře, ozvala se rána (dělobuch v rigólu), kterou si vyexcitovaný dav interpretoval jako znamení ke startu. Hejno se pomalu začalo pohybovat vpřed, avšak duchapřítomný nejmenovaný bratr Hrabec zakročil, běžce zastavil a sabotáž tak zmařil. Poté se odstartovalo regulérně, a to dokonce i s měřením času. 

Na trať se celkově vydalo 98 kusů člověka, z toho 60 mužů a 38 žen. O přítomnosti dalších pohlavích nemáme informace. Všichni registrovaní se s pocitem vyčerpání i naplnění postupně vraceli do cíle, takže pro poslední ročník evidujeme nulovou mortalitu (už se stalo, že někdo zůstal v Tišnově).  

V čase určeném pro vyhodnocování výsledků a tisk diplomů jsme všichni měli dost času zavzpomínat na staré časy. Totiž … i tenkrát to trvalo přes hodinu, stejně jako když jsme to před léty vypisovali ručně. Což o to, algoritmus fungoval dobře, dokumentace byla vygenerována v řádech minut po doběhu posledních závodníků. Ale jelikož nikdy nevíme, který den je náš poslední, stejně tak to nevěděla ani naše tiskárna. Situace to bylo věru podobná, jako když vonehdá přetekl sokolskej hajzl. Nakonec šlo o dva errory, který se projevily najednou. Hodiny příprav, testování a preventivních opatření byly fajn. Člověk získal pocit, že to proběhne hladce. No, co už, tak snad příště.

Navzdory časové prodlevě to ale v sále vypadalo, že by možná bylo škoda, kdyby za 20 minut bylo hotovo. Někteří z vás sice vyloženě čekali na výsledky a diplom, ale někteří na druhou stranu vůbec nikam nespěchali. U pár stolů začala probíhat decentní masáž jater před večerní Silvestrovskou oslavou, panovala pohodová a příjemná atmosféra. Každoročně je jistým způsobem přítomna i slivovica, která ke chladným a sychravým dnům patří a pravidelně ze strany pořadatelů teče do strany běžců. Tuto tradici se nám evidentně též daří budovat. Letos jsme totiž zaznamenali případ, kdy se jistý běžec pokusil tento proud otočit a donesl svou vlastní slivovici pořadatelům. Snad se tento sympatický trend bude i nadále vyvíjet tím správným směrem 🙂

Jak už bylo řečeno, Silvestrovský běh v roce 2022 nesl pořadové číslo dvacet pět. Akce je tedy starší, než 17 aktuálně zúčastněných běžců. Nějaká ta historie běhu už se píše. To je ostatně vidět i na tom, že běh má jakousi stálou základnu účastníků. Ti z vás, kteří jste dřív běhali sami, nyní běháte se svými dětmi, přivádíte svoje kamarády, manžele, manželky, milenky, psy. Tímto se (o)kruh uzavírá, tato akce dostává čím dál větší (nejen sportovní) význam. Sokol Lomnička moc děkujeme všem, bez kterých by Silvestrovský běh neexistoval – a to jste vy všichni, kteří jeho existenci podporujete tím, že si každoročně přijdete zaběhat!

Vítězové kategorií

V kategorii Muži celkem běželo 26 závodníků.

  1. Martin Vodák (22:11)
  2. Jan Ondruška (22:41)
  3. Lukáš Pulgret (22:45)

V kategorii Muži 40+ běželo 34 závodníků.

  1. Michal Glier (22:56)
  2. Vladimír Ondruška (23:09)
  3. Jaroslav Beneš (24:41)

V kategorii Ženy celkem běželo 15 závodnic.

  1. Natalia Hiklová (26:06)
  2. Jana Melicharová (26:50)
  3. Ellen Ondrušková (27:34)

V kategorii Ženy 40+ běželo 23 závodnic. 

  1. Pavla Musilová (28:27)
  2. Iva Šťastná (28:38)
  3. Dagmar Hálková (30:13)

Výsledková listina

Fotogalerie

Fotky od Michala Beneše

Fotky od Pavla Bortlíka

Příspěvek byl publikován v rubrice Sportovní akce a jeho autorem je Jan Bytešník. Můžete si jeho odkaz uložit mezi své oblíbené záložky nebo ho sdílet s přáteli.