Silvestrovský běh 2018 – článek

Jak je už 21 let tradicí, tak poslední den roku 2018 pod záštitou jednoty Sokol Lomnička patřil i loni Silvestrovskému běhu. Každoročně se jedná o elegantní příležitost, jak uzavřít dovolené a čas Vánoční plný rodinné pohody, relaxace, lásky a očekávání … tedy rozumějte: čas plný nezřízeného žraní, nadprůměrné konzumace alkoholu, vyspávání, nucené lenosti a marné vkládání nadějí do nových předsevzetí. A když už je maso uzený tak hustý, že by se dalo krájet, tak se najednou ozve startovní výstřel Silvestrovského běhu. Potom už není cesty zpět. Tedy ano. Je. Ale po více než šest kilometrů dlouhé trase na Tišnov – Železné – Lomnička. Přesně tak se stalo i 31. prosince 2018.

V elektronické registraci se přihlásilo 74 účastníků všech známých pohlaví. Ve světě to jsou Ženy, Muži a to třetí, ale v Lomničce už máme čtyři! Ženy, Muži, Ženy 40+ a Muži 40+. Celkový počet platných účastníků závodu bylo strašlivě kulaté číslo. Sto kusů! Při tomto počtu je celkem jedno, jestli budeme mluvit o procentech nebo kusech. Obsazení v kategoriích tedy bylo 45 × muži, 25 × ženy, 23 × muži nad čtyřicet a 7 × ženy nad čtyřicet.

Letos poprvé jsme všechny registrované běžce nutili, aby si oblékli naše nové vesty se startovacím číslem. Za podporu v otázce startovních vest patří poděkování městu Tišnov. Všechny vesty nám byly po závodě vráceny, takže nic nebrání tomu, aby byly použity i příští ročníky.

U cílové pásky byla vřava. Spousta tun lidí přišla podpořit všechny běžce, kteří nechali svoje plíce někde ležet v rigólu jen proto, aby v co nejlepším čase, za štěkotu psů, nářku vajec kladoucích slepic a za potlesku nadšeného davu fanoušků, řádně doběhli do cíle. Mocnost atmosféry kolem cílové rovinky potvrzuje například skutečnost, že auta jedoucí na Tišnov od Šerkovic se otáčela a jela raději přes Železné. Akorát ten autobus byl docela rozjetej, nicméně žádné zranění nebylo evidováno.

Odpolednem provázel Laco – účastník závodu a moderátor v jednom. Přes jeho proříznutou hubu se ke slovu prodral i mezi jednonohými kulhavý králem, tedy bratr alfasokol Pavel Hrabec, zakladatel běhu, poctivý a oddaný starosta naší sokolské jednoty a nejzásadnější organizátor, který už má organizaci běhu tak na háku, že se jeho funkce po letech se vyprofilovala hlavně na to, aby stihl obejít všechny s flaškou slivovice.

V loňském dvacátém ročníku jsme použili nový systém pro vyhodnocování výsledků. Všechny nás tenkrát velmi překvapilo, že systém fungoval správě a šlapal podle plánu. Samozřejmě jsme letos čekali totéž. Ale vono ne. Zezačátku to vypadalo, že nefunguje ani jedna ze tří tiskáren. Ale nebyla to tak úplně pravda. Nefungovaly jenom dvě. Organizátoři z výpočetního střediska neprovedli zkušební tisk na místě, protože předpokládali, že když to doma jelo, tak to pojede i v sokolovně. A většinou, když se něco pokazí, tak se toho pokazí více. Kromě pokydanýho noťasu od hořčice se ještě objevila malá neošetřená chybka v online registraci. Ta způsobila, že tři ženy byly klasifikovány jako muži. Samozřejmě že nešlo o žádný náznak k zamyšlení! Dotčeným sportovkyním se proto velmi omlouváme. Chyba, která způsobila zmatek v určení pořadí v kategorii, je již odstraněna. Poslední verze výsledkové listiny, kterou jsme dokázali vyprodukovat a kterou většina z vás již vlastní, si můžete prohlédnout níže.

Traťový rekord pokořen opět nebyl, takže budeme předstírat, že archivní slivovici necháme opět rok uzrát (muhehe). Nejstarší běžec dokončil závod ve věku 77 let. Kontrast doplňuje nejmladší závodnice, které bylo 8 let. Patnáct účastníků závodu bylo mladší nebo rovno 15-ti let. Všichni startující postupně dorazili do cíle do 25-ti minut od toho okamžiku, kdy cílovou pásku protrhnul nejrychlější běžec.

Vítězné časy v tomto ročníku

  • Kategorie M
  1. Říha Jaroslav – 21:41
  2. Smíšek Martin – 21:55
  3. Veleba Martin – 22:18

  • Kategorie Ž
  1. Hiklová Natália – 24:38
  2. Seberová Petra – 26:17
  3. Mihulová Soňa – 27:00

  • Kategorie M40
  1. Zourek Pavel – 24:20
  2. Bednář Zbyněk – 24:55
  3. Kunický Zdeněk – 25:32

  • Kategorie Ž40
  1. Musilová Pavla – 27:01
  2. Jíchová Ivana – 29:23
  3. Smetanová Kateřina – 30:12

Všem, kteří si přišli zaběhat i zafandit přejeme úspěšný rok 2019 a budeme se těšit na další ročník, kde se určitě setkáme v podobném počtu i sestavě. Všem velice děkujeme za účast, protože právě díky vám je Silvestrovský běh v Lomničce tím, čím je.

Odkaz na výsledkovou listinu z posledního ročníku:

https://www.sokollomnicka.cz/wp-content/vysledkova-listina-2018.pdf

Odkaz na fotky z běhu:

https://sokollomnicka.rajce.idnes.cz/Silvestrovsky_beh_2018_-_Michal_Benes

https://sokollomnicka.rajce.idnes.cz/Silvestrovsky_beh_2018_-_Pavel_Bortlik

Příspěvek byl publikován v rubrice Sportovní akce a jeho autorem je Jan Bytešník. Můžete si jeho odkaz uložit mezi své oblíbené záložky nebo ho sdílet s přáteli.